U nekim slučajevima potrebno je obratiti se za pomoć psihijatru radi razgovora o stresnoj situaciji koja nas je izbacila iz ravnoteže. Ako je potrebno psihijatar može prepisati lekove za smirenje.

Primer iz prakse: Mlađi čovek dolazi u sukob sa svojim šefom preduzeća i ovaj ga ošamari pred kolegama.

Dolazi kući jako uznemiren, bled, drhti celim telom, diše ubrzano, preznojava se, oseća stezanje u grudnom košu. Odlazi na pregled kod kardiologa, koji konstatuje povišen krvni pritisak 170/ 100 i ubrzani puls (preko 100/min). Dobija lekove za sniženje pritiska, ali je i dalje jako uznemiren, stalno misli na neprijatni događaj, zaključuje da nije reagovao kao muškarac jer nije uzvratio šamar, pomišlja da je slabić, dolazi mu da ubije šefa, a i sebe. Celo veče šeta ulicama u pokušaju da se smiri. Nailazi na jednog kolegu kome ispriča šta mu se dogodilo i posle toga mu je malo lakše. Ipak, cele noći nije spavao. Odlučuje da se obrati psihijatru.

Dijagnoza psihijatra: Akutna stresna reakcija. Prepisani lek za smirenje uzima nekoliko dana, a u razgovorima razrešava svoje dileme u vezi svoje muškosti i uspeva ponovo da se vrati u svoju psiho-fizičku ravnotežu.