Zakazivanje termina

Poštovani posetioci,

Obaveštavamo da naša ordinacija više ne radi, počev od 1. decembra 2023. godine. Želimo da vam se zahvalimo na poverenju i podršci koju ste nam pružali tokom godina.

Ukoliko iz bilo kog razloga želite da nas kontaktirate, možete to učiniti na sledeći način:

    Pozivom na broj telefona 064/169-0728 radnim danima između 17 i 19 časova
    Slanjem SMS poruke na isti broj
    Putem email-a info@antistres.rs

Cenimo svaki kontakt i trudićemo se da odgovorimo na vaša pitanja i zahteve u najkraćem mogućem roku.

Još jednom, hvala vam na svemu.

Kako izgleda prvi razgovor sa psihijatrom u ordinaciji „Anti-stres centar“?

Svi koji telefonom zakažu razgovor, konsultaciju ili pregled primaju se tačno u zakazano vreme. To vreme je rezervisano samo za njih i najčešće je dovoljno 45 –60 minuta da bi se došlo do suštine problema. Psihijatar ne insistira da dobije odgovor na sva pitanja koja ga interesuju, nego samo na ona na koja je čovek trenutno u stanju da odgovori. U zavisnosti od poverenja koje osoba postepeno stiče u lekara, ona je kasnije u stanju da kaže i ono što u početku nije mogla. Prema tome, u zabludi su oni koji misle da će psihijatar nastojati da „iscedi iz čoveka najintimnije detalje iz njegovog života“, što kod većine ljudi budi strah. Psihijatar pokušava da u svakoj osobi prvenstveno vidi čoveka sa vrlinama i manama, da ga što bolje razume, bez brzoplete osude za bilo šta što mu je ta osoba poverila.

U prvom razgovoru sa psihijatrom akcenat se stavlja na sagledavanje najvažnijih faktora koji su doveli do nastanka problema. Dalje se, po potrebi, nastavlja osnovna ili proširena dijagnostika. Ako je nekom potrebno lečenje i ako se ta osoba složi sa planom lečenja, odmah se započinje sa lečenjem. Ukoliko neko ne želi odmah da pristupi lečenju, psihijatar će dati svoje mišljenje i predlog šta je potrebno učiniti u vezi zdravstvenog problema zbog kojeg se javio. Nekima je potrebno izvesno vreme da prihvate predloženo lečenje i mogu se javiti naknadno kada budu spremni.

Lečenje

Lečenje najčešće podrazumeva kombinovanu primenu lekova i individualnih psihoterapijskih metoda. Kod lakših problema ponekad je dovoljno nekoliko razgovora, bez potrebe davanja lekova. Kod težih problema potrebno je duže vreme da bi se uz pomoć lekova, redovnih kontrola i psihoterapije, ponovo uspostavilo stanje psihičke ravnoteže. U zavisnosti od vrste i od težine poremećaja preporučuje se suportivna psihoterapija, analitički orijentisana psihoterapija, ili autogeni trening, najčešće jedanput nedeljno po 45 minuta. U radu sa pacijentima se strogo poštuju sva pravila struke, posebno pravilo da se ni na koji način ne sme naškoditi pacijentu i njegovim interesima.