Najčešće se ljudi teško odluče da odu psihijatru i zbog toga se njihova patnja zbog problema ili simptoma, koji ih muče, postepeno povećava. Najvažniji kriterijum je intenzitet patnje koju osećaju. Što je taj intenzitet veći povećava se hitnost obraćanja psihijatru. Drugi važan kriterijum je trajanje problema ili simptoma. Orijentaciono, ako se psihičke smetnje ne povuku spontano u roku od dve nedelje, postoji indikacija za konsultaciju sa psihijatrom. I u prvom i u drugom slučaju ne znači da se sigurno radi o nekom ozbiljnijem poremećaju.

Važno je čuti mišljenje stručnjaka – da li je potrebno preduzeti neke mere, ili postoji mogućnost da smetnje spontano nestanu.

Postoje slučajevi kada neke osobe ne primećuju da postoji neki problem, a njihova porodica tvrdi da je njihovo ponašanje neusklađeno. U takvim slučajevima te osobe treba da budu dovoljno razumne da provere kod psihijatra o čemu se zapravo radi, da li je problem u njima, ili u njihovoj porodici, ili su obe strane izazvale problem.